Kankaanpaino ja kankaanpainoseulat

Kankaanpaino ja kankaanpainoseulat

Viime aikoina olen päässyt usein myymään kankaanpainotuotteiden lisäksi kankaanpainoseuloja. Tässä tekstissä kerron lyhyesti, mitä kankaanpaino on, miten seuloja käytetään ja miksi ne voivat olla sinullekin hyödyllisiä.

Teen itse kankaanpainoa kotona omassa työhuoneessani. En ole töissä ammattimaisessa painofirmassa eikä minulla ole ammattilaisten puoliautomaattisia välineitä. Painan itse omat myyntituotteeni käsin ja olen kiinnostunut auttamaan muita samassa tilanteessa olevia. Ihmisiä, jotka haluavat tehdä kankaanpainoa harrastuksena, taiteena tai oman yhteisön varainhankintaan.

Silkkipainolla on mahdollista tehdä itse kotona omat painotuotteet ja parhaassa tapauksessa se voi olla jopa hauskaa.

Mitä on kankaanpaino?

Kankaanpaino on tekniikka, jossa kuva siirretään kankaalle tai muulle pinnalle painamalla maalia seulan läpi. Samasta tekniikasta käytetään nimiä silkkipaino ja seripaino. Se on ikivanha tekniikka, joka on edelleen käytössä harrastajien lisäksi myös teollisuudessa.

Kangasta voi koristella myös monilla muilla tavoin. Piirtämiseen, leimaamiseen ja teippaamiseen verrattuna painamalla saadaan tasainen, ohut ja kestävä maalikerros, joka on nopea toistaa monta kertaa peräkkäin.

Mikä on kankaanpainoseula?

Kankaanpainoseula on metallinen tai puinen kehä johon on pingotettu seulakangas. Seulakangas kuin tiheä hyttysverkko, jonka läpi maali painetaan. Seuloja on olemassa eri kokoisia ja seulakankaita eri tiheyksisiä eri tarkoituksiin.

Seulalla voi painaa kuvia miltei mihin tahansa tasaiselle pinnalle. Itse olen painanut kankaan lisäksi puulle ja paperille. Kankaanpainoseulan kanssa suositellaan käytettävän vain sille tarkoitettuja maaleja. Paperille ja puulle on olemassa omat maalinsa, mutta kokemukseni mukaan kangasmaalit toimivat myös oikein hyvin.

Maalit

Silkkipainoa voidaan tehdä vesiohenteisilla tai PVC pohjaisilla plastisol maaleilla. Käytän itse sekä harrastuskäytössä yleisesti käytetään vain vesiohenteisia maaleja.

Kankaanpainoa opettelevan on tärkeä tietää myös toisen maalityypin olemassaolo koska netistä löytyvissä videoissa voidaan käyttää kumpaa tahansa.

Plastisol maalit eivät esimerkiksi kuivu ikinä huoneenlämmössä. Kun näet netissä videoita, joissa kankaanpainomaali pyyhitään seulan päälle ja jätetään seisomaan siihen pitkäksi ajaksi kyseessä on plastisol maali. Et voi tehdä niin omalla vesiohenteisella maalillasi koska se valuu seulan läpi sekä kuivuu siihen kiinni.

Kankaanpainoseulan käyttö

Teen tilauksesta valmiiksi valotettuja seuloja ja paketteja, joihin kuuluun seulan lisäksi kangasmaali ja painolasta eli raakel. Näillä paketeilla pääset heti harjoittelemaan varsinaista painamista eikä sinun tarvitse heti opetella ja hankkia välineitä seulan valottamiseen.

Vinkkejä kankaanpainossa onnistumiseen

  • Sekoita maali ennen käyttöä.
  • Paina puhtaille ja sileille kankaille. Pese, silitä ja poista kankaista karvat tarvittaessa.
  • Jos samassa seulassa on useampi kuva ja haluat painaa vain yhtä, teippaa ylimääräisen kuvan reuna umpeen.
  • Kangasmaali imeytyy painettaessa ohuista kankaista läpi. Suojaa T-paitojen ja kangaskassien takapuoli laitamalla niiden sisään paperi tai muu suoja. Muista poistaa paperit ennen prässäystä tai silitystä.
  • Huolehdi siisteydestä. Kangasmaalitahrat eivät lähde kokonaan pesussa pois. Pidä aina rätti käden ulottuvilla ja pyyhi siihen sormesi ja maalitahrat. Työvaatteita käyttämällä vältät omien vaatteidesi sotkeentumisen.
  • Pidä seulasi paikoillaan painaessa – käytä tarvittaessa puristinta tai apuria.
  • Pese seula, raakel ja muut välineet aina heti käytön jälkeen. Poista mahdolliset maalarinteipit.
  • Kangasmaalista tulee pesunkestävää vasta kun se kiinnitetään kankaaseen lämmön avulla. Anna painettujen tekstiilien kuivua ensin huoneenlämmössä ja sen jälkeen silitä, mankeloi tai prässää ne. Lämpöprässiä käyttäessä toimi maalinvalmistajan ohjeiden mukaan. Silitysraudalla tai mankelilla muutama minuutti täydellä teholla on ollut kokemukseni mukaan myös toimiva tapa.

Kankaanpainoseulan huolto

Yhdellä kankaanpainoseulalla voit painaa niin monta kuvaa kuin haluat kunhan pidät seulastasi huolta.

Seula täytyy pestä hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen – kuivunut maali tukkii seulan.

Pesuun voi käyttää tiskiainetta tai jotakin mietoa yleispuhdistusainetta. Seulan kangasta ei saa hangata karhealla sienellä, karhunkielellä tai tiskiharjalla. Pesemiseen käy parhaiten tiskisienen pehmeä puoli.

Jos seula alkaa ajan kuluessa vuotaa, eli painetulle kankaalle alkaa ilmestyä ylimääräisiä pisteitä, seulaa voi paikata teipillä.

Säilytä seula auringonvalolta suojattuja. Silloin seulaan on mahdollista vaihtaa myöhemmin uusi kuva. Aurinko toimii valotuslampun tavoin ja valottaa seulaa koko ajan lisää eli kiinnittää valotusemulsiota siihen tiukemmin. Esimerkiksi ikkunalaudalla kuivatetuista seuloista ei saa valotusemulsiota pois tavallisin menetelmin.

Lopuksi

Kankaanpaino on hauska ja hyödyllinen harrastus, joka sopii kaikille aiheesta kiinnostuneille. Jos haluat kokeilla sitä itse, löydät myymistäni paketeista hinta- ja kokotiedot täältä.

Jätä kommentti, jos sinulla on kysyttävää tai haluat kuulla lisää jostakin aiheesta. Kirjoitan mielelläni lisää ohjeita myöhemmin!

Takaisin blogiin

1 kommentti

Kiitos tästä infopaketista!! Tosi mielenkiintoista. Tämä on aina ollut vähän mysteeri mulle, että mitä ne työvaiheet ovatkaan.

Anni

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.